Valódi Egyenlőségért

A Valódi Egyenlőségért Civil Társaság blogja

Az alaptörvény védje a nőket és a férfiakat is!

2020. január 27. 21:37 - Szujó Flórián

Magyarország alkotmányának XV. cikkének 3. pontja rendelkezik a nemek közötti egyenjogúságról és arról, hogy az állam külön intézkedésekkel védi a nőket. Az Igazságügyi Minisztériumhoz fordultunk annak érdekében, hogy járjanak közre abban, hogy az alkotmány e része egészüljön ki a férfiakkal.

A férfiak jogegyenlőségével, az apaság megerősítésével, a fiúk iskolai eredményességének javításával, a fiúkat és férfiakat aránytalanul érintő különböző erőszak megelőzésével kapcsolatos célkitűzések ugyanolyan jogos társadalmi igények, mint amit a nőpolitika célkitűzései megfogalmaznak. E célok logikusan következnek olyan értékekből, amiről ma politikai konszenzus van: mint a demokrácia, a nemek közötti egyenlőség és a társadalmi szolidaritás. Mégis azt láthatjuk, hogy ezek a témák - illetve azok, akik ezeket felvetik - folyamatosan olyan falakba ütköznek, amikbe a nőpolitika hasonló jellegű célkitűzései és azt képviselők nem.

Igen valószínű, hogy nem azért nincs az apák egyenértékű szülői szerepvállalásának politikai támogatottsága, mert ne lenne elég fontos kérdés és nem azért nem válik oktatáspolitikai céllá a nemek közötti egyenlőség az iskolákban, mert túl kicsik a különbségek, vagy ne lennének a fiúk számára elég káros következményei ennek. Úgy tűnik, hogy ennek egyetlen világos oka van: ezek férfiakat érintő problémák. Több évtizedes tapasztalatunk, hogy ilyen esetekben teljesen mindegy, hogy mekkorák a különbségek, vagy, hogy milyen károkat okoznak, lehet a következmény fiatal korú bűnözés, hajléktalanság és devianciák sora, nincsenek határok, semmi nem számít. Maga az alkotmány is úgy fogalmaz, hogy "Magyarország külön intézkedésekkel védi (...) a nőket (...). A férfiakat tehát nem.

tn496c0.jpg

Azt gondoljuk, hogy ezen változtatni kell. Ezért ezzel kapcsolatban megfogalmaztuk az alkotmánymódosítás igényét, még pedig oly módon, hogy bekerüljön a férfiak védelme is. A XV. cikk 3.pontja így szóljon: “Magyarország külön intézkedésekkel védi a családokat, a gyermekeket, a nőket, a férfiakat, az időseket és a fogyatékkal élőket”. Ha ez megtörténne joggal bízhatnánk abban, hogy átfogó, minden területre kiterjedő változásra is esély nyílna. E javaslatunkat elküldtük az Igazságügyi Minisztériumnak.

Tisztelt Igazságügyi Minisztérium! Tisztelt Varga Judit Igazságügyi Miniszter Asszony!

A sajtóban találkoztunk olyan információkkal, hogy az önök minisztériuma is részt vett/vesz az alkotmány átgondolásán. Tekintettel arra, hogy ennek lehetősége felmerült, szeretnénk ezúttal ráirányítani az alkotmány egy olyan hiányosságára is a figyelmüket, amely álláspontunk szerint a férfiak társadalmi jóléte szempontjából kifogásolható.

Az alkotmány XV. cikkének 3. pontja rendelkezik arról, hogy "Magyarország külön intézkedésekkel védi a családokat, a gyermekeket, a nőket, az időseket és a fogyatékkal élőket". Itt csak a nők kerülnek megnevezésre nem tudjuk, hogy milyen oka lehet ennek, hiszen ugyanez a cikk mondja ki azt is, hogy "a férfiak és a nők egyenjogúak" amiből az is következne szerintünk, hogy a nőket és a férfiakat is ugyanúgy megilleti az alkotmányos garancia erre vonatkozóan is.

Azt, hogy nem csak a nők, hanem a férfiak is rendelkeznek sajátos problémákkal számos társadalmi tény igazolja. Néhány olyan nagyobb terület, ahol kimutathatóan rosszabb férfiak helyzete:
- 7 évvel alacsonyabb várható élettartam.
- Magasabb korai iskolai elhagyás és részben ezzel összefüggésben magasabb fiatalkorú bűnözés.
- Magasabb öngyilkossági arányok.
- A legtöbb társadalmi devianciában (mint pl. az alkoholizmus) felülreprezentáltak.
- A hajléktalanok között felülreprezentáltak.
- A válások után a legtöbb esetben az apák kapcsolata szakad meg a gyermekeikkel.

Ezek mind olyan férfiakat érintő társadalmi problémák, amik indokolják álláspontunk szerint, hogy a nőpolitikai intézkedéseikhez hasonló lépések történjenek. A férfiak esetében éppen a család az egyik legjelentősebb terület (az apaság kérdése és az azzal összefüggő problémák), ahol megerősítésük indokolt lenne, ami az önök politikájának is egy kiemelt területe. De a fent említett többi társadalmi probléma se azt segíti elő, hogy az érintett férfiakból sikeres családapa váljon.

Szeretnénk felhívni a figyelmet arra is, hogy a férfiak jóléte nem csak a férfiak érdeke, de a nők, anyák érdeke is és össztársadalmi érdek is és ez fordítva is igaz. Nem szabad hagyni, hogy úgy tűnjön, mintha a nők és a férfiak érdekei egymással szemben állnának. Közös érdekünk egy olyan társadalom, ahol erős a nemek közötti szolidaritás is. Ha az alkotmányban megjelenne a férfiak védelme is, amellett, hogy kötelezettségvállalás is a mindenkori kormány számára, szimbolikus jelentőséggel is bír, ezért is nagyon fontosnak tartjuk.

Erre való tekintettel szeretnénk kérni önöket, hogy az Igazságügyi Minisztérium tegyen lépéseket annak érdekében, hogy az alkotmány e pontja kiegészüljön az alábbiak szerint.“Magyarország külön intézkedésekkel védi a családokat, a gyermekeket, a nőket, a férfiakat, az időseket és a fogyatékkal élőket”.

Tisztelettel,
Valódi Egyenlőségért Civil Társaság
Toplak Zoltán, elnök
Szujó Flórián, alelnök

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valodiegyenlosegert.blog.hu/api/trackback/id/tr4015431246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Toplak Zoli 2020.01.28. 17:39:16

Nem hiszem, hogy a jelenlegi politikai rendszer a fő hibás a férfiak ügyeinek eltusolásában. Szerintem ezt főleg a baloldali szimpatizáns média teszi. A Pesti Srácok pl. már írt rólunk, és ők kifejezetten kormánypártiak. Sajnálnám, ha ez a cikk a Kormány elleni kirohanásnak minősülne és potenciális támogatóktól fosztana meg bennünket.

Szujó Flórián 2020.01.29. 00:27:53

Semmi esetre se kormány elleni kirohanásnak szántam. Itt ennek tágabb összefüggéseire szerettem volna rámutatni. Említettem a cikkben ugye nemzetközi szerződéseket is, mint amikkel hasonló probléma van épp azért, mert ez is jelzi: a probléma messze túlmutat a magyar kormányon. Ezek a jelenségek megfigyelhetőek voltak minden korábbi kormányzat tevékenységében is. Ahogy a többi európai országban is. Ez a nyugati jogi - és politikai rendszer kritikája (aminek része a magyar is). Hogy ez egyértelműbb legyen kiegészítettem a szöveget egy bekezdéssel, amiben erről van szó.

De annak is csak kritikája, semmiképp nem rendszerellenesség, hiszen az akkor lenne, ha a politikai rendszer egészét utasítanám el. Ezzel szemben én ezt egy rendszeren belüli kritikának tartom, hiszen magam is olyan érvek és logika mentén vitatom a rendszernek e jellemzőjét (alrendszerét), ami e rendszer alapvető értékeiből indul ki (vagyis itt a rendszer egyik díszfunkcionalitására, egy belső ellentmondásra mutatok rá).

Amit itt leírtam az a főbb tendenciákra vonatkozik. Ez nem azt jelenti, hogy ne lennének olyan szereplők, akik máshogy állnak hozzá. Ami ezt illeti én bizakodó vagyok: azt gondolom, hogy mindkét politikai oldalon találunk olyat, aki támogató a férfiak irányába is. Másrészt viszont a politika általában statikus, csak akkor változik, ha valami nagy erejű hatás éri (ilyen volt pl. a feminizmus), ellenkező esetben nagyon lassú folyamatok tudnak olyan fordulatot hozni, ami a korábbi berögzült gyakorlatokat felülírja. Az, hogy néhány szereplő pozitívan áll hozzá, az annak az első jele, hogy ezek elindultak, de sajnos messze van még az, amikor ez általános jelenséggé válik.
süti beállítások módosítása