Valódi Egyenlőségért

A Valódi Egyenlőségért Civil Társaság blogja

Támogassuk a nőket az egyenlőséghez vezető úton

2020. március 08. 09:56 - Szujó Flórián

Támogassuk a nőket az egyenlőséghez vezető úton és céljaik elérésében. Ne csak nőnapon, de általában is.

A Nőnap szerintem egy megfelelő alkalom arra, hogy kihangsúlyozzuk szolidaritásunkat a nők irányába. Minap találkoztam olyan véleményekkel is, mely szerint ez már nem fontos, hiszen "minden nap nőnap", illetve a "nők már így is előnyben vannak, nekik kellene szolidaritást vállalni a férfiakkal".

Szerintem ez nem egy olyan kérdés, hogy pontozni kellene a hátrányokat és az irányába szolidárisnak lenni, akik nagyobb pontszámot érnek el. Egyrészt ezek nem olyan összefüggések, hogy ha az egyiknek jobb, a másiknak rosszabb (pl. ha a nők szerepe felértékelődik a munka világában, az megkönnyíti az apaszerep felértékelődését is a családban - az egyenlőségen alapuló nemi szerepek szempontjából ez egy win-win szituáció). Ezek inkább kiegészítik egymást.

womenday1.jpg

Továbbá aligha kivitelezhető az, hogy teljes egyetértésre jussunk abban, hogy melyik problémának mekkora a súlya. Különböző élethelyzetek, különböző világlátásokat eredményeznek. Feltehetően másképp gondolkodik erről az az apa, aki ezt úgy tapasztalta meg, hogy csak ritkán láthatja a gyermekét, mint az a nő, akit nem léptetnek elő azért, mert épp gyermekvállaló korban van. És ez egyáltalán nem baj. Fontos lenne megérteni egymást és kölcsönösen támogatni, ez segít a közös célok kialakításában, ami nem csak a társadalmi kohéziót segíti elő, de jobb eredményeket tudunk elérni.

Ugyanakkor kétségkívül óriási különbség az, hogy a nők irányába látunk pozitív társadalmi változást,  a férfiak irányába nem igazán. A társadalom vezetői részéről nők irányába tett pozitív intézkedései során sokakban ott lehet a gondolat, hogy ugyanazok a társadalmi szereplők a férfiak esetében nem tesznek semmit, vagy épp az ellenkezőjét teszik. Alighanem túlzás nélkül állíthatom, hogy azzal amit a politika a férfiakkal kapcsolatban tesz (vagy nem tesz) szinte semmivel nem értek egyet, sőt lesújtó a véleményem az egészről. De erre a megoldás az, hogy lépéseket teszünk azért, hogy a férfiakkal kapcsolatos gondolkodás is változzon!

Szerintem a kölcsönös szolidaritás nagyon fontos. Ha a nők helyzete tökéletes lenne, a szolidaritás akkor is fontos lenne, amit például ki tudnánk nyilvánítani az eddig elért eredmények megünneplésével, megerősítésével. De sajnos nem ez a helyzet, a nők esetben is van még mit tenni.

mature-woman-and-girl-at-home-lying-on-couch-josf00893.jpg

Ilyen például a képességeik elismerése, a munka világában való előrelépésük segítése, a döntéshozatalban való részvételük megerősítése. Ezek a kérdések előtérbe kerültek és haladunk előre ezekben, de nem jutottunk el a célhoz. A nőkkel szemben még mindig gyakran találkozhatunk lekezelő megnyilvánulásokkal az internet világában.

Sok nő még mindig úgy érzi, hogy nem hallatszik a nők hangja eléggé egy olyan világban, ahol a politikusok, újságírók, tudósok között alul-reprezentáltak. A lányok számára még mindig korlátozottan állnak rendelkezésre pozitív női minták a társadalom legfelső részein. A karrierépítés során még ma is sok nehézséggel néznek szembe a nők, különösen az anyák. És még sok más téma van.

A nők esetében a helyes út kijelölése megtörtént. A nőpolitika megfogalmazta azokat a célokat, hogy mely területeken kívánatos a nők helyzetének megerősítése, ami választ ad a mai kihívásokra és ami egy igazságosabb társadalom irányába vezető út. Mindenez annyiban segíti a férfiakat is, hogy utat mutat számukra is. Azt gondolom, hogy fontos hogy mi is támogassuk a nőket az egyenlőséghez vezető úton és céljaik elérésében. Figyeljünk arra, hogy ők mit szeretnének, hogyan gondolkodnak a világról. Ne csak nőnapon, de általában is.

A Valódi Egyenlőségért Civil Társaság Március 31.-ére hirdette meg a Nemek Közötti Szolidaritás Napját. Ma, amikor a nemek közötti harc narratívája uralkodik, nagyon fontos, hogy kiálljunk egymás ügyei mellett is. Márciusban osszunk meg minél több olyan tartalmat, ahol férfiak nőkért és nők férfiakért szólalnak fel. Megosztáskor használjunk a #NemekKözöttiSzolidaritás hashtaget is a közösségi médiában!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valodiegyenlosegert.blog.hu/api/trackback/id/tr7115510342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Harvey Weinstein 2020.03.08. 15:00:05

Oriási demagogia a nők esélyegyenlőségéért aggodni, amikor a férfiak vannak elnyomva, kiszolgátatva, megalázva, jogfosztva. Olyan ez mintha a holokauszt idején a haláltáborok náci őreinek jogaiért küzdenénk, meg sem említve a gázkamrákban megölt milliókat. Mert minden tulzás nélkül olyan elnyomásban élnek a férfiak mint zsidok a világháború idején.

Toplak Zoli 2020.03.15. 11:50:28

@Harvey Weinstein: Szerintem messzemenőkig túlzol. A férfiak Európában valóban hátrányban vannak a nőkkel szemben, de egyelőre még tűrhető mértékig.Talán a családjogot kivéve, ott tényleg komoly a baj.
süti beállítások módosítása