Valódi Egyenlőségért

A Valódi Egyenlőségért Civil Társaság blogja

VECT évértékelő 2019

Eljött az új év. Ez alkalomból talán érdemes röviden összegeznünk a Valódi Egyenlőségért Civil Társaság tavalyi tevékenységét, illetve, hogy mi várható 2020-ban.

A Valódi Egyenlőségért Civil Társaság idén lesz 2 éves. 2018-ban hoztuk létre, annak érdekében, hogy a nemek közti egyenlőséget elősegítsük mindkét nem részére. Kiemelt célként lett megfogalmazva, hogy elérjük azt, hogy a férfiakat érintő társadalmi kérdések is megjelenjenek a politikában, a nemek közötti egyenlőségben és a nyilvánosságban általában.Mik azok a keretek, melyek között elképzeljük ezt?

  • Nemek közötti egyenlőség a nők és a férfiak esetében is.
  • A nők és a férfiak irányába is szolidáris társadalom (törvények, politika, társadalmi gondolkozás stb.).
  • Pozitív nőkép - és férfikép.
  • A nők és a férfiak közötti szolidaritás.
  • Mindennek érdekében: építő munka, párbeszéd, konszenzus.

Ennek fényében nézzük is meg, hogy mi történt 2019-ben.

a-ferfiak-gyakorlo-apak-akarnak-lenni-4-hpgy-1000x600.jpg

Nyílt levelek, megkeresések, javaslatok

Februárban Novák Katalin család - és ifjúságügyekért felelős államtitkárt a kormány új családpolitikai intézkedéseivel kapcsolatban kerestük meg, annak érdekében, hogy azok vegyék figyelembe a szülői egyenjogúságot. A kormány ugyanis eredetileg nem tette volna lehetővé, hogy az apa is jogosult legyen a 10 millió forint értékű kedvezményes hitelre, illetve a 4 gyermek után járó élethosszig tartó adómentességre (előbbire végül az apa is jogosulttá vált, utóbbira nem). Ekkor az Apák az Igazságért Közhasznú Egyesület is nyílt levéllel fordult a döntéshozókhoz. Mi azt a választ kaptuk, hogy javaslatainkra a jövőben tekintettel lesznek.

Szintén Novák Katalint kerestük meg pár nappal később az apahónapok bevezetésére vonatkozó javaslatunkkal, melynek lényegi része, hogy a csecsemőgondozási díj mintájára (amelyre az anya jogosult 6 hónapig) legyen a szülői szabadságok rendszerében egy 6 hónapos időtartam, ami az apa részére van fenntartva. Fő érv emellett az apa-gyermek kötődés elősegítése volt. A javaslatot elküldtük a parlamenti pártoknak és a képviselőknek is. A válasz elutasító volt, arra hivatkozott, hogy a GYED-et most is igénybe vehetik az apák. Néhány képviselő támogató választ adott.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumát áprilisban a Nemzeti Tehetség Program nemek közötti egyenlőséget célzó pályázata miatt kerestük meg. A Nemzeti Tehetség Programon belül ugyanis a nemek közötti esélyegyenlőség előmozdítása érdekeben csak olyan programokkal lehet pályázni, ami azt segíti, hogy a pályaválasztás előtt álló általános – és középiskolás lányok olyan területeken is kipróbálhassák magukat, amelyek esetében a nők alulreprezentáltak. Ennek keretében szokták megrendezni minden évben a Lányok Napja programsorozatot. Hasonló fiúk esélyeit támogató programmal pályázati lehetőség nincs, ezért javaslatot tettünk arra, hol lenne szükség ilyenre. Azt a választ kaptuk, hogy ezt megfontolás céljából a Minisztérium illetékes szakértői és tanácsadói felé továbbították.

Az év végén nyílt levéllel fordultunk az UNICEF Magyarországhoz, melyben azt kértük, hogy a szervezet tevékenysége során ne hagyja figyelmen kívül a fiúkat érintő speciális problémákat és esélyegyenlőségi kérdéseket se. Javaslatokat is tettünk és felajánlottuk az együttműködésünket. Egyelőre válaszra várunk. Ennek előzménye, hogy csináltunk egy tartalomelemzést az UNICEF Magyarország közösségi oldalán, melyből az derült ki 2019. január 1. és november 19 között 26 alkalommal jelent meg olyan tartalom, amely a lányok speciális helyzetével, egyenlőségével foglalkozott, vagy valamilyen speciálisan nekik szóló, róluk szóló üzenet volt és 0 olyan, ami a fiúkéval.

g4a6254_r-1-1024x683.jpg

 Rendezvények, interjúk

Guttorm Grundtot, a Mannsforum nevű norvég férfiszervezet egyik vezetőjét azért kerestük meg februárban, hogy egy kis nemzetközi kitekintéssel képet kapjunk a férfimozgalom egy jelentősebb, sikeresebb szervezetéről. Akkor elmondta, hogy tagjaik száma dinamikus növekedik: egy év alatt 80%-al lett több tagjuk. Ez azóta se állt meg, a februári interjú idején 430-as taglétszámuk immár meghaladta a 800 főt. Rendszeresen tartanak tüntetéseket a parlament előtt, rendezvényeket, előadásokat szerveznek, valamint hivatalos konzultációs szervezetként tartják nyilván a Gyermek – és Egyenlőségügyi Minisztériumban nemek egyenlősége és családi ügyekben, illetve a parlament családi és kulturális bizottságában, ahol javaslatokkal élhetnek. A jelszavuk: "Egy hang a férfiakért, apákért és fiúkért”. Guttorm Grund örömmel válaszolt a kérdéseinkre, és üdvözölte a magyar férfimozgalmat. Reméljük, a jövőben komolyabb együttműködésre, tapasztalatcserére is lesz lehetőségünk.

Hidas Judit írónővel, a feminizmus egyik mérsékelt képviselőjével  interjút készítettünk. Hidas Judit a könyveiben főleg a modern férfi-nő kapcsolattal, a női – és férfiszerepek problematikájával foglalkozik és újságíróként is nagyon foglalkoztatja ez a téma őt. Az írónő ellene van a férfigyűlöletnek, sőt állítja, a feminizmus valódi értékeket tud nyújtani a férfiak számára, mint pl. az őszinte, mély kapcsolatok kialakítása családjuk tagjaival, vagy a merev, rideg férfiszerepek (mindig erősnek lenni, mindig a külső világban küzdeni a családért) lazítása.

hidas_judit1_foto_szasz_lilla.jpg

Az Apák az Igazságért Közhasznú Egyesület Figyeljetek Rám! című gyermekjogi konferenciáján jártunk. Magyar és külföldi előadók tartottak előadásokat a szülői elidegenítés témájában és a végén egy kerekasztal beszélgetés zárta a rendezvényt, mely során kérdezni is lehetett az előadóktól. Ismertettük az előadókat, az előadások témáját, illetve az előadók – szerintünk – legfontosabb megállapításait.

Bélteki Katalin szabadúszó aktivistával arról beszéltünk, hogy mennyire van jelen a nőellenesség a mai magyar társadalomban, hogy nőként milyen személyes tapasztalatai vannak, mi váltja ezt ki és mit lehet tenni ez ellen. Érintettük továbbá a férfiellenesség problémáját is, illetve a férfiak és nők közötti kapcsolat és a nemi szerepek kérdéseit is. Bélteki Katalin márciusban videóüzenetben is  szólt a gyűlölködés ellen.

Toplak Zoltán a Valódi Egyenlőségért Civil Társaság elnöke Férfinapon tartott utcai kiállást, mely során arról érdeklődött, hogy mit gondolnak az emberek a férfiak egészségéről.  A megkérdezettek közt meglehetősen nagy egyetértés volt a tekintetben, hogy a férfiak nem törődnek eleget az egészségükkel. Nagyon hasznos, ha van mellettük egy társ, aki kicsit terelgeti őket a szűrővizsgálatok és az orvosi rendelő felé. Igaz, ez sem csodaszer, mert van, akinél csak terméketlen vitát és veszekedést szül. Kiderült, hogy sok tennivalónk van még a férfiak egészségét és egészségtudatosságát fejlesztő megmozdulások, akciók terén.

Két interjút készítettünk a gyermekükkel kapcsolattartási gondokkal küzdő apákkal. Takács Lócival és Bánóczki Norberttel beszéltük ezzel kapcsolatos tapasztalataikról. A bíróságok, és a Gyámhivatal nők felé való részrehajlása jellemezte mindkét esetet.

Mi várható 2020-ban?

Mi lesz 2020-ban? Lassan olvad a jég, de csináljuk tovább. Az eddigi irányvonalat tartani szeretnénk, de talán nagyobb hangsúlyt fektetnénk a szolidaritásra és a nőpártiságra.

Az eddig elindított kezdeményezéseket 2020-ban is jó lenne továbbra is napirenden tartani. Persze, hogy ez sikerülhet-e, azt behatárolja, hogy lesz-e elég kapacitásunk. Egy-egy kezdeményezés akkor lehetne igazán hatékony, ha folyamatosan napirenden tudna lenni különböző akciókkal. Azonban nagyon sok téma van, ahol szintén volna mit csinálni, ezért újakat is fel kell vetni. Az Új Évre vonatkozóan egy nagyon fontos téma, már napirenden van: a fiúk iskolai helyzete. Az adatok már nálunk vannak, amik azt mutatják, hogy nagyon kedvezőtlen a helyzet és cselekvésre van szükség.

Az alapján amint eddig tettünk, látható: lehet a férfiak irányába is szolidárisnak lenni és ez irányba építő tevékenységet folytatni. Ezt szükséges bizonyítani, mert a társadalmi gondolkodás eddig ezt kétségbe vonta. A civil társaság ajtaja nyitva áll azok előtt, akik ezzel egyetértenek és szeretnének tenni azért, hogy a társadalom ilyen irányba forduljon. Emellett viszont lehet a nők irányába is megértőnek, támogatónak és szolidárisnak lenni. Ahhoz, hogy ezt bebizonyítsuk még van mit tenni. Ez is olyasmi, amit bizonyítani kell, mert sokak szerint a férfi - és nőpártiság nem egyeztethető össze. De igen. Több lépést is tervezünk ilyen irányba. Egyike ezeknek, hogy 2020. március 31.-én megtartanánk a Nemek Közötti Szolidaritás Napját.

76647939_2514639268649571_4115861498989903872_o.jpg

Ez nem csak arra jelent kiváló alkalmat, hogy a nemek közötti egységet és szolidaritást hangsúlyozzuk, de arra is, hogy a nők nézőpontjai, nőpárti, anyapárti, lányokat támogató gondolatok előtérbe kerüljenek, aminek hatására jobban megismerhetjük a nők helyzetét, problémáit és láthatjuk azt, hogy mi magunk miként tudjuk segíteni és támogatni őket. És ezúttal férfigyűlölet nélkül, kifejezve a férfiak iránti tiszteletet.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valodiegyenlosegert.blog.hu/api/trackback/id/tr915392408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása