Valódi Egyenlőségért

A Valódi Egyenlőségért Civil Társaság blogja

Nem támogatnak fiúk és férfiak esélyegyenlőségét célzó pályázatokat

2020. május 08. 03:45 - Szujó Flórián

Nyílt levéllel fordultunk ezzel kapcsolatban az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőhöz

Tisztelt Emberi Erőforrás Támogatáskezelő!

A Nemzeti Tehetség Program nemek közötti egyenlőséget célzó pályázatának fiúkra-férfiakra vonatkozó kibővítésével kapcsolatban keressük meg önöket az alábbi nyílt levéllel a Valódi Egyenlőségért Civil Társaság részéről.

A Nemzeti Tehetség Program pályázati kiírása szerint jelenleg azokon a területeken van lehetőség pályázni e program keretein belül a nemek közötti egyenlőséget célzó társadalmi szemléletformáló hatással bíró komplex tehetséggondozó program megvalósítására, melyeken hagyományosan alulreprezentált a lányok, nők részvétele. Kötelezően megvalósítandó elemek az alábbiak:

  • Legalább egy női szerep modell bemutatása interaktív, figyelemfelkeltő és érdekes módon az alulreprezentált tudományterületek mindegyikéről bemutatva egy-egy pozitív példát.
  • Pályaorientációs tanácsadás elsősorban lányok részére, a nekik kidolgozott tematika alapján.
  • Tehetséges lányok segítése egyéni fejlesztési tervvel.
  • Az alulreprezentált tudományterületek közül legalább két területhez kapcsolódóan a célcsoport részére szervezett helyszínlátogatás. Pozitív példaképek proaktív népszerűsítése médián keresztül.

Ebből a pályázati kiírásból következik az is, hogy fiúkat célzó programmal nem lehet pályázni erre. Tavaly magánszemélyként már megkerestem a minisztériumot azzal, hogy akár a Nemzeti Tehetségprogram, akár más hasonló kezdeményezés keretein belül van-e lehetőség arra, hogy olyan kezdeményezések is támogatásban részesüljenek, amelyek hasonló lehetőséget biztosítanak fiúk, férfiak részvételére, olyan területeken, ahol ők alulreprezentáltak. Akkor azt a választ kaptam, hogy nincs olyan kezdeményezés, amely bizonyos szakterületeken a férfiak alulreprezentáltságának pozitív előremozdítását támogatná, viszont az észrevételek megfontolás céljából a Minisztérium illetékes szakértői és tanácsadói felé továbbításra került.

A Valódi Egyenlőségért Civil Társaságnál sajnálattal tapasztaltuk azonban, hogy se az idei pályázati kiírásba (NTP-NEER-20) és (tudomásunk szerint) más pályázati lehetőségek közé sem került be ez a kérdéskör. A mi álláspontunk szerint a nemek egyenlő esélye szempontjából kiemelten fontos kérdés lenne, hogy a lányok és fiúk is segítséget kapjanak ahhoz, hogy azokon a területeken kipróbálhassák magukat, ahol alulreprezentáltak. Ahol kevés férfiminta van, a fiúkat inspiráló programokkal hozzá lehetne járulni ahhoz, hogy ebbe az irányba is el tudjanak indulni és kevesebb előítélettel kelljen szembenézniük, készségeiknek, vágyaiknak leginkább megfelelő szakmát tudjanak választani.

gruppenbild.jpg

Ez Németországban, ahonnét a Lányok Napja programsorozat ered (amelynek hazai változata az elmúlt években ezeken a pályázatokon nyert) évek óta létezik, megtartják a Fiúk napja programsorozatot is, ahol például az idősgondozó, szemész, patikus, pedagógus, médiaszakértő, fotós, tanár, gyógyszerész és még sok más szakma megismerésére van lehetőségük az általános – és középiskolás fiúknak. Jelenleg Magyarországon a fiúk, férfiak kisebbségben vannak a felsőoktatás legtöbb szakterületén, ráadásul olyan területeken, mint például a tanári szakma, vagy az óvodai gondozó azért is jelentős kérdés ez, mert fontos lenne, hogy a  gyerekek számára elérhetőek legyenek női – és férfiminták is.

Azzal kapcsolatban szeretnénk érdeklődni, hogy mi az illetékes szakértők álláspontja erről, tervezik-e azt, hogy ilyen kezdeményezéseket elindítsanak a Nemzeti Tehetségprogramon keresztül, illetve ha nem tartják indokoltnak, akkor milyen okból adódóan nem.

Tisztelettel,
Szujó Flórián,
Valódi Egyenlőségért Civil Társaság
alelnök

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valodiegyenlosegert.blog.hu/api/trackback/id/tr2315670224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása